Снимка: Orkas, уикипедияЗаподозряха президентът на Беларус Александър Лукашенко за поръчител на

...
Снимка: Orkas, уикипедияЗаподозряха президентът на Беларус Александър Лукашенко за поръчител на
Коментари Харесай

Според аудиозапис от 2012г: Лукашенко е разрешил политически убийства в Германия

Снимка: Orkas, уикипедия

Заподозряха президентът на Беларус Александър Лукашенко за гарант на убийства на опозиционери, написа Според уликата дъргавният глава е разрешил осъществяването на политически убийства в Германия. Това излиза наяве от аудиозапис от 2012 година, с който разполага белгийското издание EUobserver. На него се чува по какъв начин глас, за който се твърди, че е на някогашния началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Минск Вадим Зайцев, разисква организирането на три покушения.

Убийствата не са били осъществени, само че от записа излиза наяве, че е трябвало да бъдат осъществени с отрова и експлозиви. Разкритието на изданието идва в края на петия месец от митингите против Лукашенко, който е на власт от 1994 година Демонстрациите започнаха след последните президентски избори през август 2020 година, които протестиращите дефинират като фалшифицирани. Вотът не е приет за законен от Европейския съюз и Съединени американски щати поради данните за операции.

От публикувания запис се схваща по какъв начин някогашният началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Минск Вадим Зайцев осведоми членове на елитното антитерористично звено на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) “Алфа груп ” за планирането на няколко убийства. Мишените са Алех Алкаев - някогашен шеф на затвор, Уладзимир Барадач - някогашен пълководец в жандармерията, и Вячеслав Дудкинин - някогашен началник на отдела за битка с корупцията в полицията. Тримата са към този момент опозиционери и по това време живеят в Германия.

Аудиото включва и разискване на убийството на Павел Шеремет - съветски публицист, роден в Беларус, който беше погубен при офанзива с кола бомба в Киев през 2016 година

„ Президентът [Лукашенко] чака тези интервенции “, се чува да споделя гласът, за който се твърди, че е на Зайцев. Предполага се, че записът е изработен в офиса му в Минск на 11 април 2012 година Мъжът споделя, че Лукашенко е отпуснал 1,5 милиона $ за покушенията и че не би трябвало има следи, които да водят до присъединяване на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

„ Звучи като него “, разяснява пред EUobserver източник от разузнаването на страна членка на НАТО, който е осведомен с личността и биографията на Зайцев.

Един от набелязаните - Алех Алкаев - е създател на книгата „ Стрелкова бригада “, в която споделя детайлности за „ наказателните отряди “ на Лукашенко. Пред Радио Свободна Европа той разяснява, че полицията в Берлин през 2012 година е предложила да му обезпечи бодигардове, защото е имала информация за вероятни проекти на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) за неговото ликвидиране. Според Алкаев режимът на Лукашенко го е забелязал още през 1999 - 2000 година, когато е бил основен очевидец на изгубването на няколко политически фигури.

Международни правозащитни организации постоянно показват паника от задържането или безследното изгубване на основни опозиционери в бишвата руска република. По информация на Организация на обединените нации от началото на демонстрациите против Лукашенко през август 2020 полицията е задържала повече от 27 хиляди души. Има данни и за изтезания, както и за няколко умряли.

През септември от Беларус пристигна новината, че маскирани мъже са отвели един от последните останали на независимост опозиционери - юристът Максим Знак.

В изявление за Дойче Вече Юрий Гаравски неотдавна описа, че е бил част от скришен отряд на вътрешното министерство, който през 1999 година е отвлякъл и умъртвил опозиционния водач Виктор Гончар, предприемача Анатолий Красовски и някогашния вътрешен министър Юрий Захаренко.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР